Warmtebeeldcamera voor de Jacht

Veel mensen zijn op zoek naar een warmtebeeldcamera voor de jacht, maar vinden het lastig om het juiste model te kiezen. Wij geven je graag wat meer informatie zodat jij als jager beter kunt kiezen welke je het beste kunt kopen.

Waarom warmtebeeld?

Een warmtebeeldcamera heeft als grote voordeel dat deze niet afhankelijk is van licht. Hij doet het dus zowel overdag als ‘s nachts. Omdat warmtebronnen in het beeld oplichten tegen de achtergrond, kun je dieren dus veel beter waarnemen dan met een nachtkijker. Daarnaast straalt de warmte van het dier veel beter door bladeren, takken, gras en andere begroeiing heen. Je kunt bijvoorbeeld zelfs dwars door de rook of de mist kijken. Probeer dat maar eens met een nachtkijker!

Toepassingen bij de jacht

  • Observeren van wild
  • Waarnemen en herkennen van wild
  • Opsporen van aangeschoten wild
  • Voorzet warmtebeeldkijker

Observeren van Wild

Dankzij een warmtebeeldcamera kun je moeiteloos je jachtterrein in de gaten houden. Hierdoor merk je dus direct wanneer er een dier zicht binnen het bereikt begeeft. Bij de maximaal opgegeven afstand van de camera kun je dit al goed waarnemen. Een groot voordeel is dat je niet continue door de kijker van je wapen hoeft te kijken maar gewoon vanuit de hand door je camera.

Herkenning

Om het herkennen om welk dier het exact gaat is het belangrijk dat het dier ruimschoots binnen de opgegeven maximale waarnemingsafstand is. Daarom is het belangrijk dat je goed let op het bereik van je warmtebeeldsysteem. Er zit dus een verschil tussen waarnemingsbereik en herkenningsbereik.

Opsporen aangeschoten wild

Niets zo vervelend als aangeschoten wild dat er vandoor gaat. Dankzij warmtebeeld zal het bloedspoor oplichten. Daarnaast behoudt een net aangeschoten dier nog lang zijn warmte hierdoor kun je het dus eenvoudig opsporen.

Voorzet warmtebeeldkijker

Met een voorzet warmtebeeldkijker maak je van je eigen scope in een handomdraai een thermisch systeem. Je kijkt dus door je eigen scope heen en maak je toch gebruik van alle voordelen van warmtebeeld. Ideaal tijdens de jacht en/of schadebestrijding. In de meeste landen is het gebruik hiervan niet toegestaan. Daarom maken fabrikanten slimme voorzet warmtebeeldkijkers die je vliegensvlug kunt demonteren en ook uit de hand kunt gebruiken. Wij adviseren je om volledig aan de wet- en regelgeving te voldoen. Je wilt je jachtakte immers niet op het spel zetten!

Waar op letten?

Bereik

Als je een warmtebeeld kijker gaat kopen voor de jacht, dan is het slim om op een aantal zaken te letten. Allereerst het bereik. Des te groter het bereik, des te verder je er mee kunt kijken. Dat klinkt logisch. Vaak is het slim om te kiezen voor een kijker met een wat groter bereik ook al wil je op de kortere afstanden waarnemen. Een kijker met een groter bereik geeft op de kortere afstand namelijk een beter beeld dan kijker met een korter bereik. Hierdoor kun je dus meer details waarnemen.

Vergelijk het bijvoorbeeld eens met een zaklamp. Een zaklamp met een maximaal bereik van 100 meter, zal op 50 meter meer licht geven dan een zaklamp met een bereik van 50 meter.

Beeldfrequentie

De beeldfrequentie is ook zeer bepalend voor de beeldkwaliteit. Hoe hoger deze frequentie is, des te vaker het beeld wordt opgebouwd per seconde. Voor de jacht is meer dan 30Hz echt wel gewenst. Hierdoor kun je snel bewegende dieren namelijk beter waarnemen en is het beeld veel rustiger aan je oog.

Bedrijfsduur

Een nacht kan lang duren. Kijk daarom goed naar de bedrijfsduur van de camera. Niets zo vervelend als halverwege de nacht met een lege accu komen te staan.

Hoe zit het met de lensopening? Beeldsensor een beeldscherm?

Lensopening

De prijs van een warmtebeeldcamera wordt vooral bepaald door de lensopening. Deze is namelijk niet van glas maar van een zeldzaam mineraal. Des te groter de lensopening, des te meer mineraal er nodig is, en des te duur deze wordt. Maar des te groter deze opening, des te beter het beeld zal worden. Er past namelijk meer warmtestraling door. Hierdoor wordt de waarnemingsafstand groter en ook het contrast. Je kunt dus verder kijken en meer details waarnemen.

Sensor

Een grote  lensopening is één ding, maar als er geen fatsoenlijke sensor achter zit, dan heb je er weinig aan. Des te meer pixels de sensor heeft, des te beter het beeld zal worden. Gelukkig zorgen de fabrikanten ervoor dat een kijker met een grotere lens ook een grotere sensor heeft.

Beeldscherm

Omdat de sensor en de lens aan de voorkant van de kijker zit, hebben we ook nog iets aan de achterkant nodig. Het is immers een camera. Je kijkt er dus niet doorheen zoals bij een verrekijker, maar je kijkt tegen een beeldschermpje aan. Je kunt je voorstellen dat ook het formaat en de kwaliteit van dit scherm dus belangrijk is voor een prettig en scherp beeld.

Constructie

De meeste camera’s zijn tegenwoordig heel stevig gemaakt. Let er toch even op dat het model op zijn minst bestand is tegen een fikse regenbui.

Wil je meer weten over warmtebeeldcamera’s voor de jacht? Bel of mail gerust met ons!