Warmtebeeld of Nachtkijker

Weet je niet precies of je nu beter een Warmtebeeldcamera of nachtkijker kopen? Dan leggen we je graag het verschil uit. Lees alles over de voordelen en nadelen van deze nachtzicht systemen!

Licht / Temperatuur

Het grootste verschil tussen deze twee nachtzichtsystemen is dat de nachtkijker werkt op basis van lichtversterking en de warmtebeeldcamera op basis van temperatuurverschillen. Hierdoor werken ze dus heel verschillend van elkaar. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het beeld dat je ziet ook verschillend is.

Een nachtkijker werkt door het restlicht (licht van de maan, sterren etc,) vele malen te versterken. Daarnaast kan hij infrarood licht waarnemen. Daarom zijn ze doorgaans voorzien van een infraroodschijnwerper. Die werkt als een soort voor de mens onzichtbare zaklamp. Hierdoor kun je ook bij volledige duisternis of in donkere gebouwen waarnemen. Een analoge nachtkijker geeft een groen beeld. Een digitale zal doorgaans een grijs/wit beeld geven bij duisternis.

Omdat een warmtebeeldcamera temperatuur omzet in beeld, is hij niet afhankelijk van licht. Je kunt hem dus overdag en ‘s nachts gebruiken. Ook is het bereik vaak groter. Warme objecten zoals mensen en dieren lichten op tegen de achtergrond. Behalve uit de buitentemperatuur ook rond de 37 graden Celsius ligt. Omdat warmte een andere straling geeft dan licht, kun je met een warmtebeeld kijker ook door mist heen kijken, door rook heen kijken en ook beter door begroeiing.

Conclusie

In bijna alle gevallen zal een warmtebeeldkijker beter presteren dan een nachtkijker. Nadeel is dat deze systemen over het algemeen duurder zijn in aanschaf.

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!